Ако някога сте се чудили „какво е изкуство със смола?“, отговорът е по-прост, отколкото си мислите. Изкуството от смола се създава, когато течен химикал, наречен епоксидна смола, се комбинира с различни цветни пигменти и добавки, за да се получи смесица от уникални модели и текстури. Сместа от смола постепенно се втвърдява (когато е смесена с втвърдител) до твърда пластмаса, тъй като между компонентите ѝ протича химическа реакция.

Смолата е трайна и здрава смес, която оставя високо гланцово, защитно покритие, позволяващо постигането на разнообразни ефекти в изкуството. Епоксидната смола обикновено се използва в изкуството по различни начини за запечатване на произведения като рисунки, акварелни творби, алкохолни тушове, смесени медии, маслени картини и фотографии, като създава красив, свръхлъскав защитен лак с висок блясък.

Изненадващо е, че изкуството от смола съществува от векове. Природната смола, известна още като кехлибар, се произвежда от дърветата и се вкаменява, за да създаде твърда, прозрачна плоча. Кехлибарът се използва от стотици години като декоративни орнаменти или бижута.

По-съвременната версия на смолата се произвежда изкуствено и се използва за подобни цели. Епоксидната смола е открита за първи път през 30-те години на миналия век. След като хората осъзнават, че може да се използва за залепване на предмети или за тяхното запазване, тя е патентована като самостоятелен продукт. Скоро след това епоксидната смола навлиза в сферата на изкуството, където се използва и до днес.

В изкуството се използва епоксидна смола, която е синтетично произведена, за да имитира желаните свойства на естествената смола. Епоксидната смола се състои от двукомпонентна система от синтетична полимерна смола и втвърдител.

След като тези компоненти се комбинират, те се подлагат на химическа реакция, която втвърдява сместа, за да образува твърда среда.