Защо смолата кристализира?

При определени условия смолите могат да станат твърди или да изглеждат като ледена киша. Това се нарича кристализация и това е мястото, където някои съставни части на епоксидната смола образуват кристална структура.

Кристализацията на епоксидната смола е много подобна на замръзването на вода, тъй като тя преминава от течно в твърдо състояние. И подобно на водата, веднъж затоплена, тя ще се върне обратно в течното си състояние без промяна или увреждане на свойствата й.

Точката на топене на епоксидната смола е 50 С.

Как да разберете, че вашата смола е кристализирала?

Първите признаци на кристализация са, че смолата става мътна, замъглена или млечна. Тази непрозрачност се генерира от малки кристали, свободно плаващи в смолата. С увеличаванети на размера на кристалите смолата става по-скоро като ледена киша и все още ще тече, но бавно. Тъй като тази кристализация на смолата се увеличава, кишата образува по-големи бучки. Плътността на кристализиралата смола е по-висока от материала около нея, тя потъва на дъното на контейнера, увеличавайки дебелината, докато целия контейнер стане твърд.

Системите с по-нисък вискозитет като Art Pro Deluxe (ултрагъста епоксидна смола) са по-склонни да кристализират. Основната причина за този ефект са промени в температурата. Температурните колебания, които възникват започват или засилват процеса на кристализация.

Как да стопираме кристализацията?

Просто слагате бутилките на смолата в подходящ съд на водна баня с температура 50-60 С и я държите там, докато се разтопи напълно и стане отново течна. Важно е да разтопите всички кристали. Не е възможно да се посочи точното време, необходимо за пълното разтапяне на смолата, тъй като зависи от контейнера в който е поставена. Може с просто око да наблюдавате процеса. Смолата отново ще стане течна и прозрачна.

След като материалът се върне отново в течното си състояние, той е напълно годен за всички приложения и трябва да се използва както е посочено в техническата характеристика.

Нашият съвет е никога да не държите смолата на пода, а винаги да е вдигната на по-високо място у дома.

Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да се свържете с нас!