Кристализация на епоксидната смола

Защо смолата кристализира?

При определени условия смолите могат да станат твърди или да изглеждат като ледена киша. Това се нарича кристализация и това е мястото, където някои съставни части на епоксидната смола образуват кристална структура.

Кристализацията на епоксидната смола е много подобна на замръзването на вода, тъй като тя преминава от течно в твърдо състояние. И подобно на водата, веднъж затоплена, тя ще се върне обратно в течното си състояние без промяна или увреждане на свойствата й.

Точката на топене на епоксидната смола е 50 С.

Как да разберете, че вашата смола е кристализирала?

Първите признаци на кристализация са, че смолата става мътна, замъглена или млечна. Тази непрозрачност се генерира от малки кристали, свободно плаващи в смолата. С увеличаванети на размера на кристалите смолата става по-скоро като ледена киша и все още ще тече, но бавно. Тъй като тази кристализация на смолата се увеличава, кишата образува по-големи бучки. Плътността на кристализиралата смола е по-висока от материала около нея, тя потъва на дъното на контейнера, увеличавайки дебелината, докато целия контейнер стане твърд.

Системите с по-нисък вискозитет като Art Pro Deluxe (ултрагъста епоксидна смола) са по-склонни да кристализират. Основната причина за този ефект са промени в температурата. Температурните колебания, които възникват започват или засилват процеса на кристализация.

Как да стопираме кристализацията?

Просто слагате бутилките на смолата в подходящ съд на водна баня с температура 50-60 С и я държите там, докато се разтопи напълно и стане отново течна. Важно е да разтопите всички кристали. Не е възможно да се посочи точното време, необходимо за пълното разтапяне на смолата, тъй като зависи от контейнера в който е поставена. Може с просто око да наблюдавате процеса. Смолата отново ще стане течна и прозрачна.

След като материалът се върне отново в течното си състояние, той е напълно годен за всички приложения и трябва да се използва както е посочено в техническата характеристика.

Нашият съвет е никога да не държите смолата на пода, а винаги да е вдигната на по-високо място у дома.

Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да се свържете с нас!

Какво е епоксидна смола?

Ако някога сте се чудили „какво е изкуство със смола?“, отговорът е по-прост, отколкото си мислите. Изкуството от смола се създава, когато течен химикал, наречен епоксидна смола, се комбинира с различни цветни пигменти и добавки, за да се получи смесица от уникални модели и текстури. Сместа от смола постепенно се втвърдява (когато е смесена с втвърдител) до твърда пластмаса, тъй като между компонентите ѝ протича химическа реакция.

Смолата е трайна и здрава смес, която оставя високо гланцово, защитно покритие, позволяващо постигането на разнообразни ефекти в изкуството. Епоксидната смола обикновено се използва в изкуството по различни начини за запечатване на произведения като рисунки, акварелни творби, алкохолни тушове, смесени медии, маслени картини и фотографии, като създава красив, свръхлъскав защитен лак с висок блясък.

Изненадващо е, че изкуството от смола съществува от векове. Природната смола, известна още като кехлибар, се произвежда от дърветата и се вкаменява, за да създаде твърда, прозрачна плоча. Кехлибарът се използва от стотици години като декоративни орнаменти или бижута.

По-съвременната версия на смолата се произвежда изкуствено и се използва за подобни цели. Епоксидната смола е открита за първи път през 30-те години на миналия век. След като хората осъзнават, че може да се използва за залепване на предмети или за тяхното запазване, тя е патентована като самостоятелен продукт. Скоро след това епоксидната смола навлиза в сферата на изкуството, където се използва и до днес.

В изкуството се използва епоксидна смола, която е синтетично произведена, за да имитира желаните свойства на естествената смола. Епоксидната смола се състои от двукомпонентна система от синтетична полимерна смола и втвърдител.

След като тези компоненти се комбинират, те се подлагат на химическа реакция, която втвърдява сместа, за да образува твърда среда.